/* Φιλοσοφικοί Αντικατοπτρισμοί (ΦΑΝΤΙ): Περιβαλλοντικό Ολοκαύτωμα */ Philosophical Mirage

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 03, 2006

Περιβαλλοντικό Ολοκαύτωμα

Πέρα από το προσωπικό μας ενδιαφέρον, που όπως κάθε προσωπικό ενδιαφέρον είναι υποκειμενικό, υπάρχουν άραγε και αντικειμενικοί λόγοι που θα έπρεπε να ασχοληθούμε με το “πρόβλημα” της Οικολογίας; Και γιατί το αποκαλούμε πρόβλημα, μήπως δεν είναι πράγματι πρόβλημα, αλλά απλά ιδέα μας; Τι είναι αυτή η λέξη “Ολοκαύτωμα” που έχουμε χρησιμοποιήσει; Μήπως είναι ένα τρικ για να κερδίσουμε το ενδιαφέρον του αναγνώστη; Γιατί γινόμαστε υπερβολικοί και καταστροφολόγοι; Μήπως, ακόμη και αν αποτελεί σε κάποιο βαθμό πρόβλημα, το περιβαντολογικό, δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να μας ανησυχεί ιδιαίτερα εξαιτίας της προσωρινότητάς του; Είναι άραγε το πρόβλημα προσωρινό, ίσως ένας κύκλος μιας φυσιολογικής - φυσικής διαδικσίας, ένα ξεπέταγμα που θα υποχωρήσει στον επόμενο κύκλο;

Μακάρι να ήταν ένας φυσικός κύκλος! Όλα τα στοιχεία δείχνουνν πως το πρόβλημα είναι κολοσσιαίο επειδή δεν είναι φυσικό αλλά προέρχεται από την δραστηριότητα ενός και μόνου είδους, τον άνθρωπο! Το φαινόμενο απλά συντελείται αργά και με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς, κυριολεκτικά κάτω από την μύτη μας, εδώ και 10.000 χρόνια απ΄ όταν άρχισε.

Τα στοιχεία είναι πλέον συντριπτικά! Επειδή ο όγκος και το εύρος των στοιχείων είναι πραγματικά τεράστιος, χρειάζεται να γραφεί ένα βιβλίο για να παρουσιαστεί το ζήτημα όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένα. Αυτή θα είναι η προσπάθειά μας το επόμενο διάστημα. Άλλωστε αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελεί το πρώτο βήμα της φιλοσοφικής μας αναζήτησης. Να στοιχειοθετήσουμε δηλαδή γιατί θέσαμε ως πρωτερώτηση το

"Ποια Φιλοσοφία χρειάζεται ο άνθρωπος σήμερα για να συμβιώσει αρμονικά με το φυσικό του Περιβάλλον";

Ας αρχίσουμε λοιπόν μελετώντας την τρέχουσα κατάσταση του περιβάλλοντος. Πράγματι τα περιβαντολογικά σημάδια είναι εντελώς δυσοίωνα:
  1. Καταστροφή Δασών και του Πράσινου πλούτου
  2. Παγκόσμια Θέρμανση (Global Warming)
  3. Μόλυνση ατμόσφαιρας και υποβάθμιση κλίματος
  4. Ερημοποίηση και υποβάθμιση εδάφους
  5. Διατροφική Υποβάθμιση
  6. Μαζική εξαφάνιση ειδών και Εξάλειψη Βιο-ποικιλότητας
  7. Υποβάθμιση Υδάτινων Πόρων (πόσιμο νερό)
  8. Ενεργειακές απαιτήσεις και εξάντληση πετρελαίου
  9. Υποβάθμιση ανθρώπινης υγείας και παγκόσμια φτώχεια

Όπως παρατηρούμε, ολόκληρη η βιόσφαιρα βρίσκεται σε μεγάλη πίεση! Ας προσεγγίσουμε το ζήτημα αρχίζοντας από την καταστροφή των δασών και των δασικών οικοσυστημάτων (ζούγκλες, δάση, κλπ).



Στην συνέχεια και επειδή τα κείμενα είναι μεγάλα, θα ανεβάζω εδω ό,τι θεωρώ πως είναι χρήσιμο και ενδιαφέρον ώστε να μπορέσει να γίνει και κάποια συζήτηση.