/* Φιλοσοφικοί Αντικατοπτρισμοί (ΦΑΝΤΙ): Ελληνικός Μηδενισμός */ Philosophical Mirage

Σάββατο, Απριλίου 11, 2009

Ελληνικός Μηδενισμός

Ο Νίτσε είχε εντοπίσει δύο βασικές αρρώστειες του σύγχρονου ανθρώπου. Γράφει στην Γενεαλογία της Ηθικής:

"Το κακό για τους δυνατούς δεν έρχεται απο τους δυνατότερους αλλά απο τους ασθενέστερους. Το ξέρουμε αυτό; Δεν είναι ο φόβος απέναντι στον άνθρωπο αυτό που θα θέλαμε να λιγοστέψει, γιατί ο φόβος αυτός αναγκάζει τους δυνατούς να είναι δυνατοί. Αυτό το οποίο πρέπει να φοβόμαστε δεν είναι ο μεγάλος φόβος, αλλά η μεγάλη ΑΗΔΙΑ για τον άνθρωπο καθώς και η μεγάλη ΣΥΜΠΟΝΙΑ για τον άνθρωπο. Αν υποθέσουμε ότι αυτά τα δύο μια μέρα θα ενώνονταν τότε θα γεννιόταν αναπόφευκτα ένα από τα φοβερότερα τέρατα: η τελευτἆία θέληση του ανθρώπου, η θέλησή του για το μηδέν, ο μηδενισμός"

Που 'να φανταζόταν ο λάτρης αυτός της αρχαίας ελληνικής σκέψης, ότι θα προέβλεπε μερικές εκατοντάδες χρόνια πίσω, την μορφή του σημερινού ελληνικού (αλλά και γενικότερα του Ευρωπαϊκού) μηδενισμού;

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΗΔΙΑ για τον άνθρωπο (με την γραβάτα) και η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΠΟΝΙΑ για τον άνθρωπο (με την κουκούλα)

4 Comments:

At 12:00 π.μ. EEST, Anonymous Μποτίλια στο πέλαγος said...

Όπως σωστά διαπιστώνεται, υπάρχει μηδενισμός που συγκροτεί αξίες και μηδενισμός που προάγει απαξίωση.
Όπως τραγούδησε κάποτε ο Σαββόπουλος: "...και στο μηδέν ξαναγυρνώ". Ακριβώς στη φάση που κάποιοι αποδομούν αξίες με γεωμετρική ταχύτητα, εκφυλίζοντας τον ρόλο του μηδενός, δεν παύουν να το επικαιροποιούν. Είναι ίσως η καταλληλότερη στιγμή για την αποκατάστασή του. Όχι μόνο με την συλλογή μηδενικών για να συγκροτηθούν κατά Νίτσε εκατομμύρια, αλλά με μια αποφασιστική ώθησή του στον παρονομαστή για την αναζήτηση του απείρου. Μέσα στην αναγεννητική στάχτη του Σίβα, με το "θανάτω θάνατον πατήσας".
Ας μηδενίσουν ότι ποθούν. Παραμένουμε στο πόστο μας, ανυποχώρητοι θιασώτες του μηδενός.

 
At 3:23 μ.μ. EEST, Blogger doctor said...

Πολύ ωραίο ποστ Δημήτρη. Δυστυχώς ο μηδενισμός καλλιεργείται από τα ΜΜΕ όπου η κατάσταση παρουσιάζεται πιο μαύρη από ότι είναι.

Ο λαϊκισμός γιγαντώνεται και έχει καταλάβει όλο το πολιτικό φάσμα.
Κάποτε, επί Κωνσταντόπουλου, ο ΣΥΝ είχε έναν πολύ σοβαρό λόγο, χωρίς λαϊκισμό, και γι'αυτό και χαροπάλευε για να μπει στη βουλή.
Σήμερα ο Τσίπρας κάνει το εξής απλό: αντιγράφει τους υπόλοιπους και έτσι έχουμε έναν διαγωνισμό λαϊκισμού με πρώτο βιολί τα ΜΜΕ.

Τι να προσδοκά κανείς από αυτή τη χώρα; Για μένα η μόνη λύση είναι να αυξηθούν οι αρμοδιότητες των οργάνων της Ε.Ε.

 
At 5:10 μ.μ. EEST, Blogger Γιάννης Καραμήτρος said...

Ο Νίτσε δεν θεωρεί τυχαία ένας μεγάλος φίλοσοφος.

@Δημήτρη
Δεν ξέρω αν έχεις δίκαιο για τον ΣΥΝ και τον Τσίπρα μιας και τώρα χαροπαλεύει να μπει στη Βουλή και είναι τραγικό για ένα κόμμα που είχε (έχει;) πολύ αξιόλογα στελέχη.

 
At 12:53 μ.μ. EEST, Anonymous mu said...

Μια διόρθωση, διέγνωσε, ο Νίτσε, πάνω από εκατό χρόνια πριν τη μορφή του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ μηδενισμού, όχι απλώς του ελληνικού.
Περιέγραψε επίσης και το στάδιο όπου ο μηδενισμός μηδενίζει τελικά και τον εαυτό του.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home