/* Φιλοσοφικοί Αντικατοπτρισμοί (ΦΑΝΤΙ): Τα αίτια μιας εξολόθρευσης - Ο Φακός των Ινδιάνων Shoshone */ Philosophical Mirage

Κυριακή, Ιανουαρίου 21, 2007

Τα αίτια μιας εξολόθρευσης - Ο Φακός των Ινδιάνων Shoshone

Οι φακός των Ινδιάνων Shoshone, για παράδειγμα, δεν τους επέτρεπε ανάμεσα σε άλλα πράγματα, κατά την διάρκεια της αναζήτησης τροφής απλά να σκοτώσουν όποιο ζώο τύχαινε να βρεθεί στην πορεία τους!


Ο Πολιτισμικός Φακός τους δηλαδή, δεν τους εξουσιοδοτούσε να πάρουν κάτι από την Γη, χωρίς να τις “μιλήσουν” πρώτα.

Πιθανόν, παρόμοια με τους Shoshone, οι Ινδιάνοι Ιθαγενείς του Καναδά να θεωρούσαν πως οι Πιγκουίνοι είναι ζωντανές οντότητες σαν τους ανθρώπους. Ίσως γνώριζαν καλύτερα από τους λευκούς ανθρώπους πως τα ζώα έχουν και αυτά συναισθήματα (πονάνε, κλπ).
Πιθανόν μάλιστα πράγματι να επικοινωνούσαν με τα ζώα και την Φύση με έναν τρόπο άγνωστο σε εμάς σήμερα, χρησιμοποιώντας μια φυσική γλώσσα πέρα από τις λέξεις. Μια γλώσσα που ενώ οι Ιθαγενείς Ινδιάνοι την είχαν αναπτύξει και εξελίξει σε εντυπωσιακό βαθμό, εμείς δεν διαθέτουμε παρά μόνο ατροφικά υπολείμματά της σήμερα.

Είναι πολύ πιθανό αυτή η ικανότητα επικοινωνίας με την Φύση, να είχε οδηγήσει τις κοινωνίες των Ιθαγενών Ινδιάνων που ζούσαν στην Αμερικάνικη ήπειρο, να δημιουργήσουν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη του κόσμου από εκείνη των λευκών ανθρώπων. Κεντρικό γνώρισμα του Πολιτισμικού του Φακού ήταν η


Γι αυτούς δεν υπήρχαν κατώτερες και ανώτερες μορφές ζωής, όλες οι μορφές είχαν την αξία τους. Πολύ σημαντικότερο μάλιστα φαίνεται να είναι το γεγονός πως όλες οι μορφές ζωής ήταν όχι μόνο ισάξιες με τους Ιθαγενείς, αλλά

η ίδια η Φύση συνολικά είχε μεγαλύτερη αξία από τους ίδιους

Βλέπετε ο Πολιτισμικός Φακός των ανθρώπων αυτών δεν είχε μάθει ακόμη να διαχωρίζει την πραγματικότητα από την γραπτή, λεκτική της αναπαράσταση!

Η λεκτική αναπαράσταση, ιδιαίτερα ο επιστημολογικός κατακερματισμός (reductionism), η περιγραφή αντικειμένων και ποσοτήτων μέσω του γραπτού λόγου – μην μιλήσουμε για την σημερινή εικονική αναπαράσταση πολυμέσων όπως το Διαδίκτυο - δεν είχε αποκτήσει ακόμη την δική της σημασία, θα λέγαμε την δική της ξεχωριστή οντότητα!

Έτσι οι Ιθαγενείς Ινδιάνοι διαθέτοντας την ικανότητα να επικοινωνούν με την Φύση και μάλιστα με ολιστικό τρόπο, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να την αναλύσουν σε διακριτά γνωστικά κομματάκια, αντιλαμβάνονταν καλύτερα από εμάς σήμερα πως ολόκληρη η Γη μαζί με το έδαφος τον αέρα και το υπόλοιπο περιεχόμενό της ήταν ζωντανή!

Ανάλογα, οι αρχαίοι έλληνες στην δική τους μυθολογία (Κοσμογονία Ησίοδου), πριν δηλαδή αποδεσμευτούν από την παγανιστική λατρεία των θεοτήτων, αναφέρουν πως η ζωντανή γη (ΓΑΙΑ) αναδύθηκε από το Χάος, δίνοντας ζωή και υπόσταση σε όλα τα άλλα! Ας αναλογιστεί κανείς, με τις σημερινές μας γνώσεις για την δημιουργία της γης από ένα χαοτικό σύννεφο αστρικής σκόνης, την ανάδυση των πρώτων μορφών ζωής μέσα σε μια αβιοτική “σούπα” χημικών στοιχείων στους αρχέγονους ωκεανούς και την δημιουργία της γήινης ατμόσφαιρας (ουρανός) από τα αρχέγονα φύκι, πόσο κοντύτερα είναι η μυθολογική περιγραφή των αρχαίων ελλήνων από την αντίστοιχη περιγραφή των περισσότερων σύγχρονων θρησκειών και ιδιαίτερα των τριών εκείνων που κατάγονται από την “Εύφορη Ημισέληνο”.

Μια και οι Ιθαγενείς Ινδιάνοι, γνώριζαν πως η γη τους είναι ζωντανή, έπρεπε να επικοινωνήσουν μαζί της ώστε να ακούσουν τις υποδείξεις της! Ως εκ τούτου, αφουγκράζονταν τα δένδρα, το έδαφος, το βουνό και τα άλλα ζώα. Το ίδιο το δάσος τους υπέδειχνε που βρίσκονταν το θήραμά τους καθώς επίσης και ποιες τελετές ήταν κατάλληλες για την περίσταση. Οι τελετές (χοροί, τραγούδια, κλπ) αποτελούσαν την συλλογική ένδειξη ευγνωμοσύνης από την μικρή κοινωνία προς την φύση για το δώρο της.

Οι πληθυσμοί των Ιθαγενών Ινδιάνων θεωρούσαν δηλαδή την θανάτωση ενός ζώου μια πολύ σημαντική πράξη, μια πράξη που προϋπόθετε την ύπαρξη πολύ σοβαρών λόγων και η οποία για να πραγματοποιηθεί έπρεπε να έχει την έγκριση της φύσης.

Αυτά εν συντομία επέβαλε ο Πολιτισμικός Φακός των Ινδιάνων Ιθαγενών, αλλά και άλλων “παλιών” κοινωνιών, στις σχέσεις τους με την Φύση και ειδικότερα όσον αφορούσε την θανάτωση άλλων μορφών ζωής.

Όμως δεν διέθεταν όλες οι αρχαίες κοινωνίες τους ίδιους Πολιτισμικούς Φακούς! Να μην υπάρξει κάποια παρανόηση σε αυτό το σημείο, τάχα πως όλες οι “παλιές” κοινωνίες ζούσαν το ίδιο αρμονικά με το Φυσικό τους περιβάλλον, όπως οι Ινδιάνοι Shoshone στην Αμερική ή οι Inuit στην Γροιλανδία.

Αντίθετα, υπήρξαν πολλές κοινωνίες που έζησαν σε αντιπαλότητα με το φυσικό τους περιβάλλον, όπως οι Μάγια στην Νότια Αμερική, οι Anasazi στην Αμερική, οι Νορβηγοί της Γροιλανδίας και οι κάτοικοι της Νήσου του Πάσχα στον Ειρηνικό. Όλες αυτές οι κοινωνίες κατέρρευσαν ολοκληρωτικά.

Υπάρχουν πολύ περισσότερες που απλά παρήκμασαν, όπως η Μυκηναϊκή και Μινωική στην Ελλάδα, η Αθηναϊκή, η Ρωμαϊκή, κα

Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου Πολιτισμικού Φακού όπως εκείνου των Βόρειων Ευρωπαίων της Αναγέννησης; Και πως γίνεται ένας τόσο σύγχρονος και εξελιγμένος φακός να εμπόδισε τους ανθρώπους της εποχής να αντιληφθούν την εξολόθρευση του Πιγκουίνου Great Auk που ήταν εις βάρος τους;

5 Comments:

At 3:19 μ.μ. EET, Blogger ange-ta said...

Mirage,
poli oreo kimeno.
den echo greekletters hier!
sorry

 
At 7:54 μ.μ. EET, Blogger ΦΑΝΤΙ said...

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Που είσαι δηλαδή, εκτός Ελλάδος;

 
At 2:45 μ.μ. EET, Blogger Katerina ante portas said...

Aυτό που παρατηρώ είναι μια πανεπιστημιακού επιπέδου μελέτη!
Όμως παίζεις; Σε καλώ να "παίξεις" το παιχνίδι της πυραμίδας των 5, της παράθεσης 5 στοιχείων για σένα και μετά την πρόταση 5 bloggers να συνεχίσουν! Τι λές;

 
At 7:36 μ.μ. EET, Anonymous Ανώνυμος said...

τα εχεις βρει απο καποια βιβλιογραφια αυτα? γιατι κανω μια εργασια με εαυτο το θεμα ακριβως..

 
At 7:41 μ.μ. EEST, Anonymous Ανώνυμος said...

Είναι σημαντικό να αναδεικνύονται τέτοιες θεωρήσεις και αντιλήψεις που είχαν οι άνθρωποι σε συνολικό επίπεδο. Ειδικά, σε εποχές που η ανθρωπότητα αναπτύσσει σύνδρομα ανασφάλειας για το μέλλον της. Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου. Επέτρεψέ μου μόνο μια ένσταση στο κάτωθι:
"Υπάρχουν πολύ περισσότερες που απλά παρήκμασαν, όπως η Μυκηναϊκή και Μινωική στην Ελλάδα, η Αθηναϊκή, η Ρωμαϊκή, κα"
Δυστυχώς, κοινωνίες που έζησαν σε συμφωνία με την φύση, δεν παρήκμασαν έτσι τυχαία ή ως αποτέλεσμα της νομοτέλειας ότι όλα ακμάζουν και παρακμάζουν. Αυτή η Μυκηναϊκή και Μινωϊκή Ελλάδα είχε κληροδοτήσει στην κλασσική το σύνολο σχεδόν αυτών των "φακών" που αναφέρεις, όπως εξάλλου της παρέλαβε εν συνεχεία κι ο ελληνιστικός και ο ρωμαϊκός κόσμος. Δυστυχώς, αυτός ο "φακός" δεν παρήκμασε ούτε για τους Μάγια, ούτε για τους Έλληνες. Φορείς ενός άλλου "φακού" τους κατέστρεψαν μεθοδικά... και δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώτος που επέλεξαν να καταστρέψουν ήταν ο ελληνικός "φακός".

Δ.Κ.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home